Hoppa över navigering och gå direkt till innehållet
Foto med ställdon i en mycket våt miljö

Livsmedelssäkerhet och standarder

automatisering och krav inom livsmedelsindustrin

Särskilda krav ställs på hygiensäkerhet i livsmedelsindustrin i samband med bland annat automatisering, såsom linjär- och servoteknik. Dessa krav diskuteras här i artikeln.

Varje år blir tusentals människor sjuka av bakterier i maten. Därför bör en nordisk standard göra det lättare att ställa tydliga hygieniska krav för livsmedelsmaskiner och därmed minska risken för de farliga bakterierna i maten.

Tyvärr finns det ofta exempel på farliga bakterier som gömmer sig i mat. Det kan vara bakterier som salmonella, listeria och campylobacter. Detta beror på otillräcklig hygien, som i sin tur ofta är resultatet av en dålig hygienisk utformning av maskiner och utrustning.


Hygien

Naturligtvis finns det flera lösningar för att utforma ett maskinstyrningssystem med olika styrenheter och kringutrustning såsom växlar, motorer och ställdon, etc. Tillsammans bildar denna utrustning en komplett matmaskin med till exempel HMI-kontroll. Och maskinen måste uppfylla de olika hygienkraven för automatisering etc. inom livsmedelsindustrin.

Krav på komponenter inom livsmedelsindustrin

För att uppfylla kraven för användning och tillverkning av livsmedelsmaskiner finns det ett antal regler som måste följas. Detta gäller bland annat växlar, växelmotorer, ställdon och motorer för att godkännas för användning i livsmedelsindustrin.

Hygienstandarder

Standarden för hygienisk design av maskiner för produktion av kött, fisk och skaldjur bör underlätta oönskade bakterier i livsmedel. Eftersom livsmedelssäkerhet och hygien börjar långt innan maten produceras - nämligen hos de företag som utformar livsmedelsmaskinerna.

Standarden specificerar fyra olika nivåer av hygien, den lägsta nivån är maskindirektivets minimikrav för hygienisk konstruktion som tolkas i SS-EN 1672-2

Standarden identifierar de farokällor som är relevanta vid användning av sådana livsmedelsmaskiner och beskriver designmetoder och användarguider som kan eliminera eller mildra dessa risker.

Grafisk representation av bakteriekultur

Standarden tar inte upp hygienrelaterade risker som uppstår när maskinförare använder maskinen.

Syftet med den nordiska standarden är att vara en inspiration för framtida internationellt arbete med utveckling av standarder för hygienisk design enligt CEN och ISO samtidigt som minimikraven i maskindirektivet.

Den nordiska standarden måste utvidga standarderna SS-EN 1672-2 och SS-EN ISO 14159 på vissa områden som inte är tillräckliga.

SS-EN 1672-2

Denna standard innehåller vanliga hygienkrav för maskiner som används vid beredning och bearbetning av mänsklig mat och, om tillämpligt, av djurfoder, för att eliminera eller minska risken för infektion, infektion, sjukdom eller skada från livsmedlet i fråga.

Standarden identifierar de farokällor som är relevanta vid användning av sådana livsmedelsmaskiner och beskriver designmetoder och användarguider som kan eliminera eller mildra dessa risker.

SS-EN ISO 14159

Denna standard specificerar hygienkrav för maskiner och ger information om den avsedda användningen som ska tillhandahållas av tillverkaren. Det gäller alla typer av maskiner och relaterad utrustning där hygienrisker kan uppstå för konsumenten.

Standarden är harmoniserad med maskindirektivet och kan därmed användas som hjälpmedel vid riskbedömning, CE-märkning och upphandling.

   EHEDG

Detta är en europeisk standard som garanterar hygienisk livsmedelsproduktion och förpackning. Att uppfylla dessa krav innebär användning av hygieniska maskiner samt automatiska komponenter i produktionsprocessen. (EHEDG: European Hygienic Engineering and Design Group).

EHEDG stöder aktivt europeisk lagstiftning som kräver att hantering, beredning, bearbetning och förpackning av livsmedel är hygienisk genom användning av hygieniska maskiner och hygieniska lokaler.


Referenser:

■   EU-förordning 852/2004 av den 29 april 2004 om livsmedelshygien
■   SS-EN ISO 14159 Maskinsäkerhet - Hygienkrav för konstruktion av maskiner
■   Maskindirektiv 2006/42/EU
■   Lågspänningsdirektiv 2006/95/EU



   FDA

Denna lagstiftning gäller livsmedel och läkemedel i USA. (FDA: Food and Drug Administration). De amerikanska kraven är i princip inte stramare än EU: s krav, men går mer in i frågan och kräver mer dokumentation.

Food and Drug Administration, Washington, D.C., myndighet som administrerar livsmedels- och droglagar i USA.

FDA grundades i sin nuvarande form 1930 och är ett direktorat för avdelningen för hälsa och humanvetenskap motsvarande Hälsoministeriet.

Rengöring

Alla IAI-komponenter som levereras i livsmedelsindustrin kan rengöras med högt tryck och tvättas med surhetsrengöringsmedel PH2 - PH12.

PH-värdet för en produkt berättar om produkten reagerar surt, neutralt eller alkaliskt. Högt sura rengöringsmedel mot kalk- och rostformuleringar har ett pH nära 0, och rengöringsmedel med höga alkaliska fettlösningar har ett pH nära 14. De neutrala medlen är i mitten av skalan, där ett pH på 7 är 100 % neutral, liknande vatten.

Aciditeten bestäms först och främst av innehållet av vätekarbonat och koldioxid, men också närvaron av olika organiska och oorganiska syror spelar en speciell roll.

Syra: pH  •  Vätekarbonat: HCO3  •  Koldioxid: CO2

Ställdon IP69K

Livsmedelsindustrinserien är tillverkad av rostfritt stål ASCI 316. Det finns inga kondensproblem och inga håligheter i statorn.

De kommer med upp till 2 000 mm slaglängd upp till 50 kN och du kan naturligtvis använda tvättmedel från PH2 till PH12.

ECOLAB-certifiering

Ett ECO-certifikat uttrycker processen genom vilken en produkt utvärderas av en verifieringsorganisation som har verifierat att produkten uppfyller kraven. Alla komponenter för livsmedelsindustrin är certifierade av ECOLAB med testning av följande material:


P3-Topactive DES

Ett syradesinfektionsmedel baserat på perättiksyra eller väteperoxid för livsmedels- och dryckesindustrin.

P3-topactive DES används för att desinficera rengjorda maskiner, utrustning, väggar och golv samt utsidan av containrar, tankar och rörledningar inom livsmedelsindustrin. P3-topactive DES är lämplig för användning i lågtryckssystem såsom P3-topax rengöringssystem, men inte för CIP-rengöring.


P3-Topactive LA

Mjuk alkalisk, klorfri skumrengörare för livsmedels- och dryckesindustrin.

P3-topactive LA är lämplig för: Rostfritt stål, normalt stål ST 37/2, järnmetaller, aluminium och galvaniserade ytor; plast PP, PE, hård PVC, glas och keramiska ytor.

P3-topactive LA är ett lätt alkaliskt tvättmedel för användning på materialkänsliga ytor i TCF-hygienprocessen.