Hoppa över navigering och gå direkt till innehållet
Lagens hammare

Tips om SS-EN standarderna

det viktigaste för automatisering och tillverkning av maskiner

Följande tips och information riktas till våra kunder och andra som är maskinbyggare och elektriska personer som arbetar med linjär och servoteknik i maskiner och anläggningar. ”Tips om standarder” bör betraktas som en guide som visar vad du borde veta minst om direktiv och standarder. Och därför vilka standarder du bör ha i företaget.

Från EU har den svenska regeringen fått ett antal direktiv enligt vilka den svenska staten måste genomföra och genomföra befintlig lagstiftning för den svenska industrin.

Denna lagstiftning ingår i ett antal svenska förordningar, som utfärdas och kontrolleras av olika myndigheter, såsom den svenska arbetsmiljöverket i Malmö och andra.

                  Lagbok och hammare med EU-flaggan i bakgrunden

För varje direktiv finns det några standarder som kan betraktas som riktlinjer och som hjälper till att uppfylla minimikraven och därmed de relevanta direktiven. Minimikraven anges i bilaga-I till maskindirektivet.

Antas uppfylla reglerna

Om en tillverkare följer gällande relevanta standarder
då antas det att han/hon ska uppfylla
kraven i relaterade direktiv



Tillverkaren måste förklara att de tillverkade produkterna uppfyller relevanta direktiv och att kraven därmed uppfylls. CE-märket på produkten måste visa att kraven uppfylls.

Om tillverkaren inte uppfyller gällande standarder måste han göra sina egna standarder. Ett godkänt laboratorium måste sedan testa och därmed bevisa (typgodkännande) att tillverkarens maskin är tillverkad i enlighet med relevanta direktiv.

Följande direktiv är relevanta för de flesta maskintillverkare:

                                ✔    Maskindirektivet
                                ✔    Lågspänningsdirektivet
                                ✔    EMC-direktivet
                                ✔    ATEX-direktivet kan gälla vissa maskiner


Maskinbyggaren bör orientera sig själv om det kan finnas direktiv som livsmedelsdirektiv som är relevanta för hans maskintillverkning och därmed standarder.

Standardtyper


Det är maskindirektivet och andra relevanta direktiv som är lagen som innehåller de krav som måste uppfyllas av maskintillverkaren.

Kraven anges som Väsentliga Säkerhets- och Hälsokrav eller Väsentliga krav beroende på vilket direktiv som beaktas.

En hierarkisk struktur har upprättats som inkluderar följande typer av standarder:


                      A-standard: Grundläggande säkerhetsfilosofi.
                      B-standarder: Systemorienterade: B1- Och produktorienterade: B2-standarder som täcker riskgrupper.
                      C-standarder: Maskinorienterade standarder (t.ex. en specifik typ av maskin).

Normativa referenser

Förutom alla standarder som innehåller ett förord ​​och ett syfte finns det också ett avsnitt med titeln Normativa referenser. Detta är viktigt att vara medveten om, eftersom standarden hänvisar till andra standarder, som kan innehålla något viktigt för den aktuella maskinen

Detta innebär att bestämmelserna i dessa även gäller för den nuvarande standarden. De normativa referenserna kan citeras relevanta platser i texten i den aktuella standarden.

Viktigaste standarder för maskintillverkning:


De allra flesta företag som tillverkar maskiner, utrustning och vissa anläggningar kan klara av 3-4 standarder helt och hållet och i dem se vilka andra standarder som kan behövas och som kan vara relevant för en viss maskintillverkning eller användning. Detta framgår av standardens normativa referenser, som diskuterats ovan.



De fyra viktigaste standarderna är:
SS-EN ISO 12100  -  SS-EN 60204-1  -  SS-EN 61082  -  SS-EN 60617

SS-EN ISO 12100

Denna internationella standard specificerar de grundläggande terminologier, principer och metodik för att uppnå säkerhet vid design av maskiner. Standarden specificerar principer för riskbedömning och riskminskning för att hjälpa designers att uppnå detta mål.

Dessa principer är baserade på kunskap och erfarenhet av konstruktion, applikation, oväntade händelser, olyckor och risker förknippade med maskiner. Förfaranden beskrivs för att identifiera farokällor och uppskatta och bedöma risker under relevanta faser i maskinens livslängd, samt eliminera farokällor eller tillhandahålla tillräcklig riskreducering. Vägledning ges om dokumentation och verifiering av processen för riskbedömning och riskminskning.

Dessutom är denna internationella standard avsedd att användas som grund för beredningen av säkerhetsstandarder av typ B eller typ C.

Standarden behandlar inte risken och/eller skadorna på boskap, egendom eller miljön.

Annexet B till standarden innehåller i varje tabell exempel på farliga källor, farliga situationer och farliga händelser för att förklara dessa begrepp och hjälpa konstruktören i processen att identifiera farokällor.

SS-EN 60204-1

Denna standard gäller elektrisk, elektronisk och programmerbar elektronisk utrustning och system för maskiner. Den täcker elektrisk utrustning med växelspänningar som inte överstiger 1.000 Vac- eller DC-spänningar som inte överstiger 1.500 Vdc och har nominella matningsfrekvenser som inte överstiger 200 Hz.

SS-EN 61082

Regler för beredning av dokument för elektroteknik.

Standarden kan betraktas som en guide för hur man använder olika objekt för att utföra sin dokumentation med kretsscheman, listor, mekaniska ritningar, installationsritningar, referensbeteckningar, användning och märkning av symboler, regler för att göra symboler och hantera dokument etc.

SS-EN 60617

Denna standard behandlar grafiska symboler för scheman. Det ger en översikt över standardsymboler och grundläggande symboler genom vilka du kan skapa din egen symbol för vilken komponent som helst. En sådan anpassad symbol kan betraktas som en standardsymbol när dessa få enkla regler följs.

Om du använder ett CAD-ritprogram som t.ex. PCSCHMEMATIC innehåller symbolerna i programmet.

Vissa standarder, som tillverkare kan behöva

SS-EN 61000-serien

Elektromagnetisk kompatibilitet (EMC) - standardserien adresserar kompatibilitetsnivåer för lågfrekvent sladdburna störningar och signalöverföring i offentliga lågspänningsnät.

Ofta kan maskinbyggaren uppfylla EMC-kraven genom att läsa och följa standarden SS-EN 60204-1. Därför nämns inte standarden tillsammans med de tre viktiga standarderna som nämns ovan.

SS-EN ISO 81346

Denna standard publiceras gemensamt av IEC och ISO. Det fastställer allmänna principer för struktureringssystem inklusive strukturering av systeminformationen.

Baserat på dessa principer har regler och riktlinjer tillhandahållits för att formulera unika referensvillkor för objekt i alla system.

Referensbeteckningen identifierar objekt i syfte att etablera och hämta information om ett objekt och där det också har avslutats om motsvarande komponent. En hänvisning till en komponent är nyckeln till att hitta information om objektet i olika typer av dokument.

De grundläggande reglerna för referensbeteckningar finns i standarden SS-EN 61082, som är en av de tre viktiga standarderna.

SS-EN ISO 13849-1

För vanliga maskiner och installationer kan tillverkaren i synnerhet behöva lita på vissa delar av SS-EN ISO 13849. Utan att behöva förklara överensstämmelse med denna standard. Men om du gör det, måste du följa det helt.

Detta avsnitt av SS-EN ISO 13849-1 innehåller säkerhetskrav och ger vägledning om principerna för att utforma och integrera säkerhetsrelaterade delar av operativsystem (SRP / CS), inklusive programvarudesign. Och denna kunskap är användbar för många tillverkare.

För dessa delar av SRP / CS anger standarden egenskaper som inkluderar PL-nivån som krävs för att utföra säkerhetsfunktioner. Det gäller SRP / CS oavsett vilken typ av teknik och energi som används (elektrisk, hydraulisk, pneumatisk, mekanisk, etc.) i alla typer av maskiner.

För farliga maskiner och större anläggningsprocesser kommer tillverkaren sannolikt att förklara överensstämmelse med
SS-EN ISO 13849-1. Bilagan-V till maskindirektivet uppfyller kraven för farliga maskiner.

SS-EN 62061

Standardens titel är: Maskinsäkerhet - Funktionssäkerhet i säkerhetsrelaterade elektriska, elektroniska och programmerbara elektroniska styrsystem.

Denna standard är särskilt sant för större komplexa anläggningar och säkerhetssystem som kraftverk och liknande.

Riskbedömning i enlighet med maskindirektivet



Farorna som en maskin medför för människor, husdjur, byggnader och inte minst maskinens avsedda funktioner måste undvikas. Detta måste göras i enlighet med maskindirektivet, som är lagen. Maskindirektivet kräver att maskintillverkaren gör en bedömning av de risker som kan uppstå i samband med maskinen och dess funktioner, styrsystem och elektrisk utrustning som utgör maskinen totalt.

Tillverkaren måste dokumentera att alla faror på maskinen är riskbedömda och dokumentera resultatet därav.

Metoden beskrivs i boken: Riskbedömning publicerad av Nordiska ministerrådet - Arbetsinspektionen och liknande organisationer i Norden.

Enligt maskindirektivet måste tillverkaren uppfylla ett antal väsentliga säkerhets- och hälsokrav. Dessa minimikrav anges i bilaga I till maskindirektivet.

Liknande bilagor finns i andra relevanta direktiv med en lista över väsentliga krav. När det visar sig att minimikraven inte uppfylls måste en riskminskning genomföras. I detta syfte anges i direktivet följande:

Grafisk diagram av Risk managemen t process

Riskminskning

Du kan genomföra en riskreduktion för var och en av de faror som inte har nått en acceptabel risknivå enligt riskbedömningen:


Eliminera:

Tillverkaren måste ta bort - eliminera - eller minska faran.

Minska:

Om det inte går att eliminera faran måste tillverkaren vidta nödvändiga skyddsåtgärder med hjälp av skydd och säkerhetsanordningar.

Informera:

Om det fortfarande finns risker, se bruksanvisningen. Till exempel kan tillverkaren ställa krav på förarutbildning, varningar om extremt heta eller kalla ytor, vibrationer, buller, personlig skyddsutrustning etc.

Relaterade ämnen

Læs mer om säkerhet >